onsdag 9. september 2009

Martin Buser – en levende legende kom til Norge

Vi valgte i år og delta på Hakadal Sledehundklubb sit årlige seminar på Harestua, fordi de hadde et fantastisk spennende program i år. De inviterte foredragsholderne kom fra helt forskjellige verdner, når det gjelder hundekjøring. Det var alt fra arktiske ekspidisjoner til sprint. Innimellom der var legenden Martin Buser fra Alaska. (www.buserdog.com)

Martin Buser er en levende legende innen langdistanse hundekjøring, og det var selvsakt han mange drog til Harestua for å oppleve, og de ble ikke skuffet – han gjorde to flotte præsentasjoner om seg selv og det han driver med.

Som alle sikkert vet startet Martin Buser i 1980 med å kjøre Iditarod, og har kjørt alle fra 1986 og frem til idag … Han har vunnet Iditarod 4 ganger (1992 – 1994 -1997 - 2002) .. og han har også rekorden for hurtigst gjennomførte Iditarod i år 2002, på 8 dager, 22 timer, 46 minutter, og 2 sekunder

Når han ikke holdt tale gikk han lidt rundt og så på utstyr som var representert på standene, og brukte mye tid på å prate med folk, - vi hadde mange koselige samtaler med Martin gjennom helgen, under grillingen på kvelden og ikke minst siste dagen .. da var alle blitt lidt varme i trøjen, og da blev det pratet om mye annet enn “hund”

Han er en utrolig koselig type og gjør ikke stort nummer ut av at han er en av verdens beste hundekjørere … det var en veldig hyggelig opplevelse og møte Martin, og vi har lovet at vi vil sende bilder fra helgen til ham, når han kommer hjem.

De andre 3 talere på årets seminar var :

Kjell Brennodden (leder for Frankmotunet) http://frankmo.tyrili.no


Han var og fortalte om sitt arbeide med rusmisbrukere på Frankmotunet .. og hvordan de bruker arbeidet med hunder som en del av oppholdet for de unge menneskene som sliter med å kvitte seg med dop ... vi fik via bilder sett mange flotte eksempler på ungdom som idag har det bra .. og som har hatt en helt spesiel o
pplevelse for livet ved at kommer til Frankmotunet og stifte bekjentskap med Kjell og hundene hans .. Elevene får dessuten mulighet for å delta i løp med hundene, noe som en del takker ja til .. flott !!

En veldig flott presentasjon av kjell og det han driver med, og ingen tvivl om at det er lagt mange 1000 timer ned her i arbeide med ungdom – en viktig sak !

Heini Winter

Han er sikkert en ukjent person for mange i Norge, men han er fra Tyskland, og driver med hundesledeløp (sprint) .. han bor inne i byen, og har 16 hunder som han trener via forskjellig fysiske aktiviter, blant annet sykling i byen ... jooo... det er rett.. sykling i byen .. Heini er UTROLIG flink på å kommunisere med hundene sine.. og han er vel det nærmeste vi kommer en hundehvisker i vår del av verden ... jeg vil ikke skrive mer.. bilder sier mer enn ord .. se dette video klipp fra helgen :

http://www.vinterdans.com/nyhetstreningsblogg.htm?blogentryid=4530095


Joe Henderson - http://www.alaskanarcticexpedition.com



Han var helt rå ... hadde på samme måte som Heini kontroll over hundene sine... men Joe driver med ekspedisjoner i de arktiske strøk .. og han har ikke mindre en 22 !! malamutter som han kan bruke på disse turene ... han bruker 3 sleder... og hver slede er lastet med ca. 500 kg ... lengste tur var på 5. måneder i den arktiske natur ... men vanligvis arrangerer han 14 og 21 dages turer for folk ...

Han guider og leder sine malamutter med samme presisjon som Heini gjorde inne i bye
n, - forskjellen er bare at Joe kan gjøre det på mange meters avstand .. veldig impornerende !! .. det ville være flott å ha vært med på ... vært og huske på til den dag man ikke vet hvor ferien skal gå og med penger som holder på å ta fyr i lomma ..

Til slutt skal det kanskje også fortelles at Joe leverte og trente hunder til filmen «White Fang» av Walt Disney .. og at han også doublet som stand-in i filmen



Alt i alt en helt fantastisk spennende helg, 1000 takk til Hakadal Sledehundklubb for et supert arrangement

Ingen kommentarer: